Nuclear Physics and Atomic Energy

Ядерна фізика та енергетика
Nuclear Physics and Atomic Energy

  ISSN: 1818-331X (Print), 2074-0565 (Online)
  Publisher: Institute for Nuclear Research of the National Academy of Sciences of Ukraine
  Languages: Ukrainian, English
  Periodicity: 4 times per year

  Open access peer reviewed journal


 Home page   About 
Nucl. Phys. At. Energy 2001, volume 2, issue 1, pages 122-126.
Section: Radiation Physics.
Published online: 30.03.2001.
PDF Full text (ua)
https://doi.org/10.15407/jnpae2001.01.122

Investigations of air-ions processes and development of technological facilities

V. I. Sakhno, S. P. Tomchay

Institute for Nuclear Research of the National Academy of Sciences of Ukraine

Abstract: Technologies using the ions of air (air-ions) have widely adopted in industry. It stimulates the necessity of deep study of the physics of air-ions and development of new more advanced engineering means for realization of the air-ions technologies in industry. This article reflects the results of investigation of air-ions application peculiarities in the technologies of sea-products processing, received by authors.

References:

1. Sakhno V. I., Demyanov A. V., Gorschkova M. M., Blinov Yu. G. Negative ion source for treatment of sea-food-products (FISH). Abstracts of the International Conference on lon Sources Taormina (Italy, September 7 - 13, 1997) p. 57.

2. Сахно В. И. Высокопроизводительный генератор аэроионов для промышленных технологий. Вопросы атомной науки и техники. Сер. физика радиационных повреждений и радиационное материаловедение 1, 2 (1998) 171.

3. В. И. Сахно, А. В. Демьянов, М. М. Горшкова и др. Способ получения потоков аэроионов при атмосферном давлении и устройство для его осуществения. А. с. 2089073 (1997).

4. В. И. Сахно, А. В. Демьянов, М. М. Горшкова и др. Ионизатор газа. А. с. 061501 (1997).

5. Чижевский Л. А. Аэроионификация в народном хозяйстве (Москва: Госпланиздат, 1960) 758 с.

6. В. И. Сахно, М. М. Горшкова, Ю. Г. Блинов и др. Способ приготовления пищевых продуктов и устройство для его осуществления. А. с. 97-119544/13 (020505) (1997).

7. Шульгина Л. В., Горшкова М. М., Загородная Г. И. Влияние аэроионов на микроорганизмы при обработке рыбы. Хранение и переработка сельхозсырья 2 (1996) 38.

8. Сахно В. І. Дослідження механізмів структурної модифікації біосировини під дією аероіонів. Рибне господарство України 3 (1999) 75.

9. Горшкова М. М., Блинов Ю. Г., Солодова Е. А. и др. Влияние интенсивных потоков аэроионов на мышечную ткань рыбы. Хранение и переработка сельхозсырья 4 (1996) 6.

10. Установка аэроионной обработки пищевых рыбных продуктов. Технические условия НЗ-ИАЭУ.00.000 ТУ (Владивосток, 1998).

11. М. М. Горшкова, Ю. Г. Блинов, Л. В. Шульгина и др. Аэроионная технология пищевых рыбных продуктов. Рыбное хозяйство 3 (1998) 62.

12. Рыба провесная аэроионной обработки. Технические условия ТУ9263-047-00472012-97.